Sfântul Proroc Daniel

Sfântul Proroc Daniel

Monografia Parohiei Sfântul Proroc Daniel

ARHIEPISCOPIA BUCUREȘTILOR
PROTOIERIA SECTOR IV CAPITALĂ

PAROHIA SFÂNTUL PROOROC DANIEL
Adresa: Aleea Huedin, nr. 6-8, Sector 4, Bucureşti

PAROHIA ORTODOXĂ SFÂNTUL PROROC DANIEL
~ Istorie, misiune şi viaţă creştină ~

INFORMAȚII DE INTERES GENERAL
                Parohia Sfântul Proroc Daniel a fost înființată la 1 aprilie 1999 în timpul vrednicului de pomenire Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist. Este situată în mijlocul cartierului Berceni la intersecția străzilor Reșița și Uioara fiind delimitată de către străzile Argeșelul, Uioara, Almașul Mare,  Spiniș și Moldoveni, în apropiere de Piața Reșița și Piața Progresul, precum și de Șoseaua Giurgiului.
               Biserica din lemn a fost ridicată de Preotul Benone Popoiag, venit din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, care a solicitat și a primit Înalta Binecuvântare de a construi o biserică de lemn în memoria fiului său Daniel, teolog, care a murit într-un accident împreună cu doi colegi, devenind ctitorul bisericii. Construită pe cheluială proprie, așa cum reiese din actul de sfințire, ce a avut loc la 31 mai 1999, biserica a fost construită din lemn, pe fundație de beton, având arhitectura în stilul autentic românesc. Are trei turle, având toate utilitățile, iar interiorul este împodobit cu icoane și scene biblice pictate pe pânză, și lungimea de 25 m, lățimea 7 m, iar înălțimea 10 m, la vârful turlei mari, având formă de corabie.
            În anul 2003, s-a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică din zid cu subsol, lucrare realizată în proporție de 98 % și acoperișul din tablă de cupru finalizat. Se preconizează ca spațiul situat la subsolul bisericii ce se construiește să se utilizeze în scopuri sociale. Lângă biserica,  s-a construit clopotniță din lemn, în partea de nord, iar în partea de răsărit, s-au construit două anexe pentru cancelaria parohială.
         Biserica veche şi cea nouă au ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Proroc Daniel, iar al doilea hram este Adormirea Maicii Domnului. Este amplasată într-o frumoasă curte împrejmuită în suprafaţa de 3500 m cu spaţii verzi generoase, unde peste 2000 de trandafiri, pomi, arbuşti şi alte plante ornamentale îţi dau impresia că trăieşti într-o atmosferă de adâncă meditaţie religioasă.
            Membrii parohiei sunt în mare parte pensionari, dar care sunt foarte legaţi sufleteşte de activităţile ce se desfăşoară în cadrul bisericii. Tinerii participă activ la toate evenimentele religioase în duminici şi sărbători şi vin de câte ori există astfel de activităţi.

            La înființare, parohia cuprindea 2020 familii, numărul acestora sporind acum după reorganizare la 4300 familii. În interiorul Bisericii, credincioşii se pot închina la racla ce păstrează părticele  din moaștele  Sfintei Paraskevi, Sfânta Ana, Sfântei Muceniţe Hristina şi Sfântului Ioan Botezătorul, donaţia unei familii din Atena pentru parohia noastră.

           În momentul de față, biserica are în schema de funcțiuni 2 preoți: Paroh Preot. dr. Viorel Olaru și coslujitor Preot. dr. Radu Mișu.

 

FINANȚARE

În anul 2017, biserica noastră a beneficiat de un sprijin financiar în valoare de 200.000 de lei utilizați pentru placarea interiorului cu granit. Suma a fost justificată corect și la timp. În anul 2018, am solicitat un nou sprijin financiar, dar până la această dată, nu am semnat nicio convenție legată de acest aspect.

PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI

EVENIMENTE CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE

              În cadrul bisericii, se organizează întruniri cu tinerii, iar începând cu anul 2010 s-a format și înnoit, pe parcurs, grupul de cateheză format prin implementarea Proiectului Patriarhiei Române ” Hristos Împărtășit Copiilor“ și “Alege Școala”. Biserica nu deține obiecte de patrimoniu sau cu valoare istorică, deținând, în schimb, o bibliotecă cu peste 1000 de volume atât religioase, cât și de literatură beletristică. având încheiat un protocol cu Școala, nr. 36, sectorul 4.  În cadrul  parohiei, în ultimii 5 ani, au avut loc numeroase lansări de carte. Cele mai importante fiind lucrările: Sufism și poezie mistică în Persia, De la Cina cea de Taină la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur (în ediție bilingvă română- persană) ( 2015), Verbele neregulate în Limba Persană, (2015) Dicționar Persan-Român- Român -Persan (2014), Poezie persană clasică și modernă (2017) publicate la Editura Herald și Editura Universitară Carol Davila din București.  

Date contact
Parohia Sfântul Proroc Daniel
Adresa: Aleea Huedin, nr. 6-8, Sector 4, Bucureşti
Protoieria Sector IV Capitală
Preoţi slujitori: Paroh: Preot dr. Viorel Olaru; Coslujitor: Pr. dr. Radu Mișu
Cont IBAN: RO 50 RNCB 00750 3522 808 0001 .
Banca: B.C.R., sucursala sector 4, Bucureşti.

Surse de documentare
2)       Protoieria III Capitală-monografie album-Mitropolia Munteniei si Dobrogei, București, 2010.
6)      http://www.noutati-ortodoxe.ro/biserica-ortodoxa-il-sarbatoreste-astazi-pe-sfantul-prooroc-daniel_l3824_p0.html
7)       http://ziarullumina.ro/slujire-responsabila-din-dragoste-pentru-copii-118441.html

 

PAROH,

Pr. dr. Viorel OLARU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.