Caracterizată printr-o complexitate deosebită a actelor rituale legate de muncile pastorale și casnice, cu elemente de cult al morților și acte de influențare magică a norocului în viață și în căsnicie, sărbătoarea Sf. Andrei este răspândită pe întreg teritoriul țării.
Începutul sezonului rece, al frigului și întunericului, precum și activitatea tot mai accentuată a lupilor, sunt semne ale haosului care precede venirea Anului Nou. Această zi este una propice pentru acte divinatorii și vrăji de ursită, previziuni meteorologice, la fel ca la sărbătorile mari care marchează un început.
Figura centrală a acestei sărbători este Sântandrei, o divinitate precreștină, personificare a lupului, peste care creștinismul a suprapus pe Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, ocrotitorul României. Sântandrei a preluat astfel numele și data de celebrare ale Apostolului Andrei (30 noiembrie).
Și prichindeii au pus astăzi grâu la încolțit, un pic mai devreme pentru a marca ziua Sfântului Andrei. |
În
această seară se seamănă grâu într-o strachină de pământ. Cel al cărui grâu
crește frumos și verde avea noroc. În același scop se puneau în apă ramuri cu
muguri.
După felul în care creștea grâul semănat se putea interpreta și rodnicia ogoarelor în noul an.
După felul în care creștea grâul semănat se putea interpreta și rodnicia ogoarelor în noul an.
Și prichindeii au pus astăzi grâu la încolțit, un pic mai devreme pentru a marca ziua Sfântului Andrei.
În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat "Ocrotitorul României".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.